Samen kijken naar kunst: Een kijkje in de keuken: maaltijden op doek, paneel of in polyester

Verrijk jouw kunstkennis tijdens Samen kijken naar kunst! De Blauwe Schuit verzorgt dit najaar wederom een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je elke 2 weken mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Je komt meer te weten over kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken. Alle lezingen zijn apart van elkaar te volgen.

Aanmelden via inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen.
Entree € 5 per persoon.

Kijk bij meer informatie voor meer info over het onderwerp en aanmelden.

Docent:
Juliette Verhofstad
Doelgroep:
volwassenen
Vereiste ervaring:
geen
Tijd:
vrijdag 14:00 tot 15:30 uur
Aantal lessen:
1

Verrijk jouw kunstkennis tijdens Samen kijken naar kunst! De Blauwe Schuit verzorgt dit najaar wederom een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je elke 2 weken mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Je komt meer te weten over kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken. Alle lezingen zijn apart van elkaar te volgen.

Een kijkje in de keuken: maaltijden op doek, paneel of in polyester: Het keukenstuk was een populair genre in de Noord-Nederlandse schilderkunst vanaf de eerste helft van de 17e eeuw. De schilderijen in dit genre waren, naast een demonstratie van de vaardigheid van de kunstschilder, moraliserend van aard. Daarnaast waren keukentaferelen bedoeld om te amuseren. Destijds werd zo’n schilderij een keuken genoemd. Het genre ontstond in de jaren vijftig van de 16e eeuw. De Vleeskraam van Pieter Aertsen is het oudst bekende voorbeeld. Sindsdien is een groot aantal soortgelijke schilderijen vervaardigd. Een keukenstuk is een scene van de bereiding van voedsel. Het combineert stilleven-elementen met eigentijdse figuren en religieuze of idealiserende scenes. Pieter Aertsen en Joachim Beuckelaer waren belangrijke kunstenaars in de ontwikkeling van dit genre.

In het begin van de zeventiende eeuw werd er door de bevolking gemiddeld nog twee keer per dag gegeten, een eetpatroon dat uit de middeleeuwen dateerde. ’s Morgens werd begonnen met een stevig ontbijt met roggebrood, kaas, haring en bier of gort gekookt in karnemelk.

Op diverse kunstwerken, zowel oude als hedendaagse kunst, kijken we wat er op de mooi gedekte tafel staat.


Tijd: 14:00 tot 15:30 uur

Locatie: De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7a in Hoorn.

Entree: € 5 per keer (contant of per PIN te voldoen voorafgaand aan de lezing), incl. koffie en thee.

Aanmelden via inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen


Programma lezingen najaar 2022:

16 september – Frans Hals
30 september – Topstukken uit de collectie van het Frans Hals Museum
14 oktober – Honden en katten in de kunst
28 oktober – De droom van het vliegen
11 november – Frank Lloyd Wright en de Amsterdamse school
25 november – Antony Gormley
9 december – Natasja Kensmil
23 december – Een kijkje in de keuken: maaltijden op doek, paneel of in polyester