Samen kijken naar kunst – 1 februari

Docent: Juliette Verhofstad
Leeftijdscategorie: Volwassenen
Vereiste Ervaring: n.v.t.
Tijd: vrijdagmiddag 14.00 tot 15.30
Start op: 01-02-2019
Aantal lessen: 1
Kosten: € 5
Categorie:

Onder de noemer Samen kijken naar kunst verzorgen we dit voorjaar een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag bij De Blauwe Schuit. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je 2-wekelijks mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken kunnen allemaal aan bod komen.

Kleur in de kunst- van de Grieken t/m 18e eeuw: Beeldhouwwerken en gebouwen werden door de Grieken en Romeinen met uitbundige kleuren beschilderd.  Als wij interessante plekken bezoeken in Griekenland of Italië zien wij echter alleen ongekleurde marmeren blokken en kunnen wij ons moeilijk voorstellen dat deze ooit fel beschilderd waren. Ook sculpturen van goden en godinnen waren gepolychromeerd.

In de Middeleeuwen hebben sommige kleuren een symbolische betekenis .Zo heeft Maria bijna altijd een blauw gewaad aan. Wat betekent dit? In de 17e eeuw gebruikt Vermeer een hele speciale kleur blauw. Welke kleur is dat en waar haalt hij die vandaan? In combinatie met geel is dat een gouden greep. Nooit vergeten wij deze kleuren combinatie. Het is het beeldmerk van deze kunstenaar geworden.

De lezingen in deze reeks in het voorjaar zijn op: 1 februari, 1 maart, 15 maart, 29 maart, 12 april, 26 april,10 mei en 24 mei.

Locatie: De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7a in Hoorn
Entree: € 5 per keer (contant of per PIN te voldoen voorafgaand aan de lezing), incl. koffie en thee

Aanmelden via inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen

Volg je een cursus voor volwassenen en ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je géén 21 % BTW.

De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7A Hoorn
Ruime - gratis – parkeergelegenheid en fietsenstalling