Samen kijken naar kunst – 1 maart

Docent: Juliette Verhofstad
Leeftijdscategorie: Volwassenen
Vereiste Ervaring: n.v.t.
Tijd: vrijdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur
Start op: 01-03-2019
Aantal lessen: 1
Kosten: € 5
Extra: incl. koffie en thee
Categorie:

Onder de noemer Samen kijken naar kunst verzorgen we dit voorjaar een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag bij De Blauwe Schuit. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je wekelijks mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken kunnen allemaal aan bod komen.

Het portret en handgebaren in de 17e eeuw: In de Gouden Eeuw (1600-1700 na Chr) neemt het portret een belangrijke rol in. Waarom staan sommige mensen geheel in het zwart op het doek en anderen in vol ornaat? Rembrandt schilderde, tekende en etste heel vaak zijn zelfportret. Hij maakte ook veel portretten van volkse lieden. Die noemde hij tronies. Wat zijn dat precies? Waar ging het Rembrandt om? Carel Fabritius, een leerling van Rembrandt, maakt ook prachtige gezichten à la zijn leermeester. Bij Jan Steen heeft het portret een geheel andere functie. In zijn genretaferelen gebruikt hij zijn hele familie om een levendig huishouden van Jan Steen neer te zetten.

Handgebaren zijn in deze periode van essentieel belang. Zij zijn veelal op een expressieve manier weergegeven. Een beetje op z’n Italiaans. Deze gebaren hebben een duidelijke functie. In de lezing wordt duidelijk wat deze is.

De lezingen in deze reeks in het voorjaar zijn op: 1 februari, 1 maart, 15 maart, 29 maart, 12 april, 26 april,10 mei en 24 mei.

Locatie: De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7a in Hoorn
Entree: € 5 per keer (contant of per PIN te voldoen voorafgaand aan de lezing), incl. koffie en thee

Aanmelden via inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen

Volg je een cursus voor volwassenen en ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je géén 21 % BTW.

De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7A Hoorn
Ruime - gratis – parkeergelegenheid en fietsenstalling