Samen kijken naar kunst -Kinderen in de kunst

Docent: Juliette Verhofstad
Leeftijdscategorie: Volwassenen
Vereiste Ervaring: n.v.t.
Tijd: vrijdagmiddag 14.00 tot 15.30 uur
Start op: 17-04-2020
Aantal lessen: 1
Kosten: € 5
Extra: incl. koffie en thee

Onder de noemer Samen kijken naar kunst verzorgt De Blauwe Schuit een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je elke 2 weken mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken kunnen allemaal aan bod komen.

Kinderen in de kunst: Het kind komt al in de Griekse Oudheid voor in de kunst met de kleine Dionysos die op de arm van Hermes zit. Ook de zonen van Laocoön die gewurgd worden door een slang zijn hier voorbeelden van. In de Middeleeuwen is het kind veelal als Christuskind afgebeeld op de schoot van Maria. Tijdens de Renaissance blijft Christus als klein jongetje op diverse schilderijen geschilderd worden. In de Barok krijgt het kind veelal een symbolische of moraliserende waarde. En in de periode daarna, de Rococo, verschijnen de kleine wezens in de vorm van dikke engelen ofwel putti.

De Impressionisten gaan veel meer uit van een alledaagse afbeelding van het kind. Renoir en Monet schilderen hun zonen aan tafel of in een weide met klaprozen. In de moderne kunst heeft Picasso al zijn kinderen een keer op doek gezet. En Karel Appel heeft diverse werken gemaakt met Vragende Kinderen.

De lezingen in deze reeks in het voorjaar zijn op 24 januari, 7 februari, 6 maart20 maart, 3 april, 17 april, 8 mei en 29 mei 2020.
N.B. op 21 februari vervalt de lezing in Hoorn, maar is er wel een lezing in de bibliotheek in Opmeer. Klik hier voor meer informatie.

Locatie: De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7a in Hoorn
Entree: € 5 per keer (contant voldoen voorafgaand aan de lezing), incl. koffie en thee

Aanmelden via inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen

Volg je een cursus voor volwassenen en ben je nog geen 21 jaar, dan betaal je géén 21 % BTW.

De Blauwe Schuit, Vredehofstraat 7A Hoorn
Ruime - gratis – parkeergelegenheid en fietsenstalling