Ontdek wat jij met kunst kunt

Kunstzinnige vorming wordt vaak beschouwd als iets dat je ‘puur voor de lol’ doet. Maar het is zoveel meer. Je creatief uiten is je eigen werkelijkheid scheppen, buiten de gebaande paden denken, je hersens in de vrijstand zetten. Je leert mensen, de wereld en jezelf op een andere manier kennen. Je leert anders kijken naar kleuren, vormen, bewegingen. Bij De Blauwe Schuit geven we iedereen de kans om z’n creatieve kracht te ontdekken. Die kracht is goed voor je concentratie en zelfvertrouwen, zorgt voor plezier, groei en helpt ook nog eens tegen vereenzaming en isolatie. Kortom: bij De Blauwe Schuit geef je voorrang aan  je creatieve kant!

Onze koers

De Blauwe Schuit is hét instituut in West-Friesland voor kunst, cultuur en creativiteit. Iedereen, ook bedrijven en instellingen, kan bij ons terecht voor informatie en advies en voor opleidingen op elk niveau en in elke discipline. De veelheid aan disciplines versterken elkaar en stimuleren docenten en leerlingen tot verrassende combinaties en het beproeven van nieuwe wegen. We zijn er voor beginners en gevorderden, voor jong en oud. We werken nauw samen met andere culturele instellingen en met het ‘reguliere’ onderwijs. Zie daarvoor de link naar onderwijs en cultuleren. We streven naar ‘lage drempels’. We vinden dat kunstzinnige vorming voor iedereen bereikbaar moet zijn. Bij ons kun je terecht als je de ambitie hebt een ‘echte kunstenaar’ te worden, maar vooral ook als je op zoek bent naar je eigen talent.

Een beetje historie

De Blauwe Schuit is in 1971 opgericht als Centrum voor Kreativiteitsontwikkeling door een groep enthousiaste ondernemers en vrijwilligers, waaronder Attie M. Caspers en Gerardjan Rijnders. De naam verwijst naar de gevelsteen van Muntstraat 26 in Hoorn, het pand waar het allemaal begon. Dat zorgde ook voor een mooie associatie met De Werkschuit in Amsterdam, een van de eerste creativiteitscentra van het land. De afbeelding op de gevelsteen verwijst op z’n beurt naar een gebruik uit de late Middeleeuwen. Bij optochten en andere festiviteiten reed toen vaak een blauwe schuit op wielen mee. Daarin werden notabelen en andere gezagsdragers door narren uitgebeeld, waarbij de nadruk lag op hun menselijke fouten, zwakke punten en andere tekortkomingen. Zo werd het publiek als het ware een spiegel voorgehouden. De Blauwe Schuit is nu gevestigd aan de Vredehofstraat Hoorn in een voormalig zwembad, dat is verbouwd door Rietvink architecten.