Stilleven schilderen in het Westfries Museum
15 mei 2017

Stilleven schilderen in het Westfries Museum

Laat je uitdagen door de techniek van de oude meesters tijdens de Masterclass Stilleven in olieverf! Tijdens deze unieke masterclass, gehouden in het Westfries Museum in Hoorn, leer jij een prachtig stilleven schilderen in olieverf aan de hand van Gouden Eeuwse technieken. Waan jij je een middag een Rotius of Van Eijck?

Olieverf is al eeuwenlang een favoriet materiaal om mee te schilderen. Tijdens de Gouden Eeuw beleefde de olieverfkunst een bloeiperiode. Schilders als Jan Albertsz Rotius, Jan van Eijck, Willem Claesz en de vrouwelijke schilder Clara Peeters wisten met olieverf de prachtigste materiaaluitdrukking en 3D effecten te schilderen. Hun meesterschap kwam vooral tot uiting in stillevens van voedsel en voorwerpen. Om dit effect te bereiken schilderden zij meerdere transparante lagen olieverf over elkaar. In de unieke Masterclass Stilleven in olieverf ga je zelf met deze techniek aan de slag.

Aan de hand van het in het WFM tentoongestelde Keukenstuk van Rotius legt docent Hilde Schaap uit hoe de techniek wordt toegepast. Daarna ga je zelf een verf maken van kleurpigmenten en olie. Dan wordt de kwast opgepakt en werk je aan een schilderij waarin speciaal aandacht is voor dieptewerking en materiaaluitdrukking. Wat voor schilderij wil jij maken met deze oude techniek vertaald naar deze tijd? Maak je een symbolisch stilleven met eten en voorwerpen? Of wordt het een symbolisch abstract van gebakken eitje? De keuze is vrij en de docent helpt je bij het vormen van jouw werk.

Schilder jij met olieverf en durf je deze uitdaging aan? Wil jij je vaardigheden verdiepen en leren schilderen als de oude meesters? Schrijf je in voor deze workshop op zaterdag 24 juni en we zien je graag dan!