Koffie met kunst: Ode aan het water

Verrijk jouw kunstkennis tijdens Koffie met kunst. De Blauwe Schuit verzorgt in het najaar van 2024 wederom een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je elke 2 weken mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Je komt meer te weten over kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken. Alle lezingen zijn apart van elkaar te volgen. Alle lezingen vinden plaats in Bibliotheek Hoorn.

Wil je in één keer inschrijven en betalen voor alle lezingen? Dan kun je je hier inschrijven voor de hele reeks.

Aanmelden voor deze lezing? Mail naar inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen.
Entree € 6 per persoon.

Kijk bij meer informatie voor meer info over het onderwerp en aanmelden.

Docent:
Juliette Verhofstad
Doelgroep:
volwassenen
Vereiste ervaring:
geen
Tijd:
vrijdag 14:00 tot 15:30 uur
Aantal lessen:
1

Verrijk jouw kunstkennis tijdens Koffie met kunst. De Blauwe Schuit verzorgt in het najaar van 2024 wederom een reeks kunstlezingen op vrijdagmiddag. Kunsthistorica Juliette Verhofstad neemt je elke 2 weken mee op kunstreis langs diverse onderwerpen. Je komt meer te weten over kunststijlen, kunstenaars, thema’s of technieken. Alle lezingen zijn apart van elkaar te volgen. De lezingen vinden plaats in Bibliotheek Hoorn.

Ode aan het water: Sinds mensenheugenis wordt water verbeeld, niet alleen vanwege zijn functie en schoonheid, maar ook vanwege de symboliek. Wij kijken naar het geschilderde water door de eeuwen heen. Botticelli schilderde de suggestie van het water en het schuim met dunne ritmische lijnen. Zijn Venus is immers geboren uit het schuim van de zee.

In de 17e eeuw gaven gefortuneerde particulieren, zoals kooplieden, zee-officieren en kapiteins, kunstenaars de opdracht om schilderijen te maken van hun schepen op verre kusten of van succesvolle zeeslagen. De zee was een schouwtoneel voor heftige taferelen.
De populaire Italiaanse kunstenaar Canaletto schilderde een eeuw later de terugkeer van de Bucintoro. Deze boot ging eens per jaar de open zee op voor een ceremonie die Venetië symbolisch met de zee verbond.

De kracht van het water was een geliefd onderwerp ten tijde van de Romantiek: Koekkoek (1778-schilderde een dijkdoorbraak in 1808.
De rust is wedergekeerd in het impressionistische werk van de Franse kunstenares Berte Morisot : de blauwe lucht met lichte bewolking wordt weerspiegeld in het kalme water. En voor David Hockney levert het water van het zwembad eindeloos veel variaties op. Zijn plons in het water is wereldberoemd geworden.


Tijd: 14:00 tot 15:30 uur

Locatie: Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8 in Hoorn.

Entree: € 6 per keer (contant of per PIN te voldoen voorafgaand aan de lezing), incl. koffie en thee.

Aanmelden voor deze lezing? Mail naar inschrijven@blauweschuit.nl o.v.v. naam en aantal personen.
Entree € 6 per persoon.


Wil je in één keer inschrijven en betalen voor alle lezingen? Klik dan hier om je in te schrijven voor de hele reeks.


Programma lezingen najaar 2024:

13 september: Kijk mij! Zelfportretten van kunstenaars van vroeger tot nu.
27 september: De symbolische betekenis van dieren op het land.
11 oktober: De symbolische betekenis van dieren in de lucht.
25 oktober: Op de versiertoer; Nederlandse hoeden-, tassen- en sieraadontwerpers.
8 november: Beeldentuinen Kröller Müller en Middelheim.
22 november: Jopie Huisman.
6 december: Ode aan het water.
20 december: Kunstenaars reizen.