Workshop – Schilderen als Degas

Wil jij jouw olieverftechniek verdiepen? Doe dan mee met deze dagworkshop waarin je schildert aan de hand van de beroemde Franse schilder Edgar Degas. Zijn schilderij ‘Dansles’ wordt de basis voor jouw schilderij, waarin je de techniek van Degas zo goed mogelijk benaderd. Leerzaam en je gaat met een mooi resultaat naar huis! Degas noemde …

Docent:
Pieter Schmits
Doelgroep:
18+
Vereiste ervaring:
geen
Tijd:
zondag 10:00 tot 16:00 uur
Aantal lessen:
1

10 plaats(en) beschikbaar

Wil jij jouw olieverftechniek verdiepen? Doe dan mee met deze dagworkshop waarin je schildert aan de hand van de beroemde Franse schilder Edgar Degas. Zijn schilderij ‘Dansles’ wordt de basis voor jouw schilderij, waarin je de techniek van Degas zo goed mogelijk benaderd. Leerzaam en je gaat met een mooi resultaat naar huis!

Degas noemde zich een Realist. Inderdaad is zijn aanpak behoorlijk fotografisch, met ragfijne detaillering en een sterk gevoel voor sfeer. Degas bewoog zich graag in de theaterwereld. Met zijn hartstochtelijke bewondering voor hun kunst en het zware bestaan werd hij toegelaten in de kring van danseressen. Mede onder invloed van de Japanse prentkunst werden zijn composities radicaal, met afsnijding en asymmetrie.

In deze workshop begin je met een houtskoolschets waarbij de bewegingen van de danseressen worden gevangen. De docent tekent voor, stap voor stap, eerst het lijf, dan de kleding. De eerste laag verf is eenvoudig. Daarin brengen we een luchtige en beweeglijke toets aan; de verf ‘breekt’ hier en daar. Het palet is subtiel met tinten bruin en roze alsmede het contrast van licht en donker.

Olieverf droogt langzaam; correctie is voortdurend mogelijk, in alle rust.

Olieverfpapier, kwasten en andere materialen zijn aanwezig. Wie wil neemt zelf een schilderdoek mee van 50×65 cm of iets groter. Eigen kwasten (varkenshaar, plat) mógen natuurlijk ook worden meegebracht.

Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers.

 

 

10 plaats(en) beschikbaar